emotion device's myspace »

Wednesday, July 29, 2009

H1N1 penyakit atau alat?


Hari ni tergempar semua warga koleg kediaman UPSI kena kuanrantin. H1N1 punya pasal. Semua pelajar dikurung untuk dibuat saringan. Makanan akan diberikan. Mereka akan duduk terpenjara sehingga di beritahu. Aku mungkin xda kelas. UPSI tutup. Mungkin aku boleh balik kampung makan makanan mak. Terima kasih KHAR (kolej kediaman) kerana memberi semua cuti.

Tapi aku tak lah segembira seperti rakan-rakan serumah bila mengetahui berita ini. Sebab aku tau aku banyak kerja yang perlu dibuat dalam sem ni yang perlu difikir dan dirancang. Kemuncak Seni. Final production teater. Barabah. Arghkk.. pening!

Aku akan teruskan jugak. Tak pe. Aku yakin semua akan berjaya. Aku terlalu optimis padahal aku sendiri yang kecut perot. Ni dah tak leh datang UPSI pulak.. Malam ni semua budak kolej kediaman kena kuanrantin. Mesti kampus tutup. Maknanya meeting untuk final production teater tak de. Meeting Kemuncak Seni ni tak de. Ruginya masa bila aku memikirkan tentang masa yang tak banyak untuk aku buat benda-benda tu. Tapi semua yang berlaku tidak mungkin merugikan setengah pihak. Macam aku. Psti ada yang meraih keuntungan semasa kira rugi. Macam perniagaan kematian kat jalan nak balik umah aku. Ada kawasan kubur cina. Luas mata memandang. Dijaga rapi macam taman. Nama dia Nirvana Memorial Park. Dari cerita dari mak aku sapa nak kubur dia kat situ atau ditanam kat situ tempahannya berjumlah RM2500. Mungkin bagus. Mati tanam bayar RM2500 kubur jaga sampai bila-bila. Kubur bak dalam taman. Satu cara pengurusan yang baik. Kira cara baru menguruskan tanah perkuburan. Maknanya tidak lah terbiar.

Tapi itu bukan ceritanya. Ceritanya ialah orang lain untung masa kita rugi. Kematian mungkin boleh dipandang "kerugian" bagi keluarga si mati, tapi keuntungan pada pekerja Nirvana Memorial Park. Ye la satu petak kecik masuk keranda nilai dia RM2500 kalau seluas gunung tu?.. Berapa ribu boleh dapat?.. Kaya tak?.. haha ni adalah sambungan dari blog aku yang lepas. Kita takkan perasan kita digunakan untuk kepentingan golongan orang yang pandai manipulate nature manusia.

Siapa diorang ni?.. Diorang bukan tuhan.. Mereka manusia gak macam kita.. Tido berak apa semua.. Cuma diorang ni PANDAI. Tahu menggunakan nature manusia untuk kepentingan kita. Mcm kita guna angin buat kincir tenaga elektrik. Manipulate nature untuk kepentingan kita. Nature tak perasan pun kita guna diorang. Tu pasal kita xpayah bayar kat angin sebab tiup dan gerakkan kincir tu. Hahahah korang konfius? Itu hanya metafora je.

Maknanya kita ni digunakan tanpa kita tau oleh orang yang pandai manupulate kita kerana diorang tau apa nature atau sifat kita. Kita takkan rasa digunakan. Jadi keuntungan adalah 100% kepada mereka. Memang susah nak faham. Tapi kalau korang terus ikut apa yang aku tulis mesti akan faham.

H1N1 apa betul ianya satu penyakit baru?.. Kenapa sebelum ni tidak ada?.. latnat tuhan pada kita?.. Hahah.. Ok la apa-apa je la.. Korang semua berhak untuk mempunyai pendapat sendiri. Tapi aku ada pendapat aku. Kenapa aku fikir kesini?.. Aku pun tak tau.. Semua aku fikir jadi deep.. Saje malas nak fikir macam orang lain fikir.


Penyakit.. Virus.. Merebak.. Aduh.. Panik.. Mati.. Takut.. Rugi.. BETUL KE?.. tak kan la korang fikir satu hala je. Mungkin ada orang memang nak kita sakit. Memang ada orang yang memang nak kita dapat H1N1. Mungkin memang ada orang yang nak kita panik. Memang ada orang yang nak kita rasa takut dan akhirnya merayu meminta perlindungan.

Konspirasi?.. hahah budak-budak umah aku semua ketawakan aku.. macam aku ni dah gila.. hahah.. aku tak gila la wey.. cuma best gak layan imaginasi ni. Bila ada cerita pasal konspirasi-konspirasi misteri.. diorang tau mesti aku suka.. hahah macam Ditector Konan.. Biar la.. Korang tau ke?.. Apa itu H1N1?.. Pernah dengar ke?.. Virus?.. Virus tu apa?..

Virus penyakit kat luar sebenarnya sama ngan virus kat internet ni. Senang merebak. Membawa kerugian, kerosakan dan huru hara. Jadi untuk mengelak dari terkena virus ini kita kena la pakai anti-virus. Kalau sayang laptop atau pc kita. Kita bayar. Diorang tolong. Tapi korang tau tak kebanyakkan virus internet di buat oleh kompany anti-virus sendiri. hahaha aku buat virus.. bagi orang panik.. tak apa aku tolong.. korang bayar aku.. aku untung.. ko rasa selamat.. ko berterima kasih lagi kat aku..

Erm persoalannya.. H1N1 ni mungkin boleh jadi macam virus internet. Di cipta oleh Company Farmasutikal. Orang panik. Takut mati. Terancam. Kuar la "Ubat ajaib" tapi harga mahal. Bayar je. nature manusia.. kita tak tau kita digunakan.. wink!

0 comments: